Semesteropdracht 6de jaars

door | mei 26, 2021 | 1 reactie

De zesdejaars zijn gestart vanuit een radiofragment van Radio 1 over kunst. Na het beluisteren moesten ze zich inspireren. Dit jaar mocht inspiratie gezocht worden in alle kunststromingen en stijlen: schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, muziek, poëzie, literatuur, fotografie, dans, …

De eerste opdracht bestond eruit om twee verschillende kunstwerken te zoeken die de wereld mooier / beter / blijer maken. Die moesten ze bespreken in een paper volgens bepaalde, opgegeven onderzoeksvragen en aandachtspunten.

Voor de tweede opdracht moesten studenten zelf een realiseerbaar kunstwerk bedenken. Er kon gekozen worden voor dans, muziek, zang, poëzie, 2D en/of 3D werkstuk, … Studenten waren dus niet beperkt of werden niet verplicht om in één kunstvorm te werken. Iedere student heeft volgens zijn eigen kunnen gewerkt en rekening houdende met de beperkingen die Covid-19 met zich mee bracht (om de 14 dagen op school werken aan hun creatie) hebben ze dit tot een aardig eindresultaat weten te brengen.

Kommunistische Katten – Poster

Arielle B.

“Ik koos dit onderwerp omdat het me aansprak en omdat de titel mij goed in de oren klonk.”

Het werk is gebaseerd op de oude propaganda posters van de USSR en China.

Onderaan staat er in het Russisch: “Bevrijd de mens! Gratis vis!”

Aanklacht tegen de consumptiemaatschappij en de overbevolking – Maquette

Luna D.  &  Ynthé V.

Positiviteit – 2D/3D installatie

Margot K.  &  Jadzia L.

 

“Het doel van onze werken is om de mensen eraan te herinneren om eens te lachen, eens positief te zijn. Gewoon om ze blij te maken en de mensen weer aan te moedigen.

Onze kunstwerken staan in teken van positiviteit. We vinden dat dit zeer belangrijk is in deze tijden. Mensen zijn tegenwoordig vaak een beetje depressief, we zitten hele dagen binnen en hebben niet veel lichtpuntjes meer in ons dagelijkse leven.

We kwamen op dit idee na een uitputtende brainstormsessie. We bespraken de hedendaagse situatie en kwamen er zo op uit dat onze medemens toch vaak ongelukkig en depressief overkomt. En wij als humane wetenschappers zagen deze opdracht als een perfecte mogelijkheid om hier iets aan te doen.

Music to love – Zelf gecomponeerd en gespeelde medley

Katrien D.  &  Yara L.

Muziek is van ons beiden al jaren een passie. Wij willen deze passie delen met de wereld. Zeker in deze tijden kan muziek mensen dichter bij elkaar brengen. Het kan mensen hoop geven. Hopelijk kunnen wij een lichtpuntje zijn!

 

The Mandalorian – Poster

Nathan V.  &  Cyriel G.

‘The Mandalorian’, een serie die geschikt is voor iedereen. ‘The Mandalorian’ is een Star Wars serie gemaakt door Disney.

We zijn op het idee gekomen doordat we fans zijn van Star Wars en daar dagelijks mee bezig zijn. Onlangs hebben we ‘The Mandalorian’ gezien en vonden we dit dus de geschikte kans om daar een poster van te maken.

We hebben ons gebaseerd op de poster van ‘The Empire Strikes Back’, ook een Star Wars film. Star Wars brengt levenslessen met zich mee maar is bovenal heel erg ontspannend. De ene poster is een digitaal gemaakte poster, de andere poster is een getekende versie.

Lange Nelle – Mixed media painting

Anouck L.

Mijn kunstwerk heeft als bedoeling iedereen dichter bij de Oostendse cultuur te brengen.

Lange Nelle is een bekende vuurtoren en zou eigenlijk over heel België herkend moeten worden. Het is naar mijn mening een prachtig gebouw dat nooit vergeten mag worden. Ik heb dit werk dan ook gemaakt om zo de prachtige Oostendse vuurtoren weer te geven. Hopelijk kan dit werk u bekoren.

You are beautiful – Mixed media

Hadeel A. & Joan D. & Saray H. & Christina V.

Wij hebben dit kunstwerk gemaakt om te tonen dat elk lichaam hoe die er ook uitziet, mooi is op zijn eigen manier.

Ook bloemetjes geven een toevoeging aan hun schoonheid.
We kozen ervoor om de stukjes tekening in brand te steken. Zo gaven we er een vintage touch aan. Door het in brand te steken, konden we de uitkomst niet op voorhand weten, net als ons lichaam moeten we accepteren hoe het eruit ziet.

Thrashman – Mixed media collage

Tiami B.

Met dit werk wil ik twee dingen aankaarten. Enerzijds de problematiek rond het plastic. Anderzijds het coronavirus die ons nog altijd parten speelt.

Ik heb een pacman spel nagemaakt. De pacman is hier omgetoverd tot een aardbol. De aarde wil het plastic opeten want er is zoveel plastiek maar we doen er niets aan en het wordt hoog tijd dat we er eens iets aan doen! Daarnaast zie je ook Corona virussen die gevangen zijn. Daar kan de wereld niet zo gemakkelijk aan maar we willen het wel zo snel mogelijk uit deze wereld.

Het is dus een paradox met het plastic. Plastic is er al langer maar we doen er niets aan. Corona is er nu ook al even en we willen het zo snel mogelijk weg maar dat gaat jammer genoeg niet zo snel.

Ik wou met dit kunstwerk de wereld een beetje mooier maken en mensen bewust maken dat we ook iets aan de plastic problematiek moeten doen.

Tweeluik- Acryl op paneel

Annaël B. & Kiara V.

Hallo, wat leuk dat u ons kunstwerk bekijkt!

Aanvankelijk zouden wij een ander kunstwerk gemaakt hebben, maar door corona kwamen wij in tijdsgebrek. Hierdoor besloten we een nieuw kunstwerk te maken. Echter is dit geen kunstwerk zonder betekenis. Dit kunstwerk stelt onze vriendschap voor. Wij zijn namelijk helemaal verschillend, toch hebben we enkele raakpunten, dit zijn de gemeenschappelijke lijnen die over de twee kunstwerken lopen. Al zijn we zo goed bevriend, toch zijn we ook zeer verschillend, en dat wordt geïllustreerd door de kleuren zwart en wit. Beter bekend als Ying en Yang.

De kleuren zijn explosief, ook dit geeft ons karakter weer. Wij denken dat een een kunstwerk is waarvan je meteen vrolijk wordt. Dit door de spontaniteit en de levendigheid!

Hopelijk geniet u ook van dit kunstwerk! 

Hold on – Choreografie

Larissa S. & Yerka N.
Emma S. & Alexander V.

Deze choreografie werd geïnspireerd door COVID-19. Wij kregen de opdracht om kunst te maken. Kunst is een vorm van expressie. En wat is de beste manier om je emoties te uiten? Dans, wij kunnen dit het best tonen aan de hand van dans. Hiermee kan je een verhaal vertellen zonder zelf een woord te zeggen. Je mimiek en bewegingen zeggen al genoeg. Dus hebben wij geprobeerd om ons gevoel, onze ervaringen en gedachtes tijdens deze pandemie om te vormen in een moderne choreografie. Ook speelt de tekst van het lied een rol. De titel is ‘Hold on’ en dit is precies wat we moeten doen. We moeten volhouden en dit virus samen overwinnen.

The impossible love – Mixed media painting

Sarah N.

“The gift of fantasy has meant more to me than my talent for absorbing positive knowledge.”

Op het paneel heb ik geprobeerd om een onmogelijke liefde voor te stellen. Daarom zie je ook op de rots voor het water de vrouwelijke centauriër staan die met haar schoonheid staat te pronken in de nacht. Maar achter de struiken staat er een mannelijke centauriër die haar wil doodschieten. Door de bliksemschicht die afkomstig is van het hart wordt het echter niet haar dood maar zorgt het er juist voor dat ze een verliefd worden op elkaar.

1 Reactie

  1. Hernani

    Blij dat jullie allemaal zo gemotiveerd waren dit semester!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.